Ali lahko uporabljam katerokoli olje in maslo za moj tip kože?

Vsa rastlinska masla in olja so dobra, posebej, če so naravna. Vendar ni vseeno, kakšno maslo ali olje uporabljamo za določen tip obraza in kdaj. Npr. za mastno kožo ne uporabljamo premastnih krem in mazil, še posebej, če je koža aknasta. To je mišljeno za izdelke, ki vsebujejo npr. masla ali olja, ki bi naj mašila pore. Vsa jih seveda ne mašijo, vendar so izjeme. Pri eni naravni kozmetiki sem zasledila, da so pisali, da naravna masla ne mašijo por in jih ne mastijo. Ampak žal torej ni povsem tako. Kot sem napisala, nekatera masla res ne mašijo por, obstajajo pa tudi takšna, ki mašijo. Eno maslo, ki so mu dokazali komedogene učinke, je kakavovo maslo, zato to maslo ali izdelki z večjim deležem tega masla niso primerni za mastno in aknasto kožo. Primerni so pa za zelo suho kožo.

Suha koža pa pomeni, da je premajhen vnos vode v telo in izpostavljenost neprimernim zunanjim vplivom (nizka temperatura, premalo vlage, nečist zrak, neustrezni kozemtični izdelki…). Suhi koži je potrebno zagotoviti predvsem vlago in tudi dovolj maščobe. Tako se priporoča za suho kožo predvsem vlažilne kreme ali izbrane oljne kreme in mazila, ki imajo dodane kakšne vlažilce , ob tem se pa priporoča še uporaba obraznih vodic, predvsem takšnih, ki imajo dodane vlažilce in kakšne vitamine ali druge aktivne izvlečke. Suha koža je lahko tudi zrela, starajoča koža, katera izgublja še elastin, in starajoča koža je lahko posledica notranjega staranja.

Mešana koža zna biti najbolj problematična, saj se v njej skrivata kar dva tipa, to sta masten tip kože in suh. Masten tip je ponavadi na T-predelu, (čelo, nos, brada), suh pa na licih. Zato lahko za to kožo porabimo več časa za nego, predvsem moramo paziti, s katerimi izdelki jo negujemo.

Občutljiva koža je pa lahko občutljiva na kakšne agresivne kozmetične preparate, na vremenske razmere ali na notranje neravnovesje hormonov. Pri tej koži se priporočajo predvsem naravni izdelki, brez kakšnih umetnih dišav ali arom.

In kaj bi jaz priporočala za določen tip kože?

Moja Papallona vsebuje izdelke za vsak tip kože, saj sem sestavine res skrbno preučila in izbrala primerna negovalna masla in olja, ter dodane aktivne sestavine. In ker je tako iz mojih izkušenj in iz izkušenj mnogih uporabnic, je za lepo kožo in njeno ravnovesje zunanje in notranje dodatno zelo priporočljiva še obrazna vadba, to je zagotovo obrazna lifting joga z indijsko masažo glave.

Za mastno kožo je odlična maska Caring Plants, katera izjemno očisti kožo, odmrle kožne celice in odstrani odvečno maščobo. Ob tej se lahko uporabi tudi obrazna vodica, katera je primerna za vse tipe kože, to je Joyful Berries, saj kožo močno navlaži in jo napolni z vitamini in naravnimi vlažili. Kot krema bi bila primerna vlažilna krema Kind Strawberry ali hranilna Lovely Gardenia, saj vsebujeta masla, ki ne mašijo por, za dodatno nego in obrazno masažo pa oljni serum Happy Babassu, saj ne masti kože, se hitro vpije in vsebuje eterično olje manuke, ter druge sestavine, ki delujejo proti bakterijam na koži.

Za suho kožo sta odlični vlažilna krema Kind Strawberry, in krema Lovely Gardenia, ter obrazna vodica Joyful Berries. Če zraven koža še občutljiva, pa priporočam uporabo Calming Schisandre, katera je primerna tudi za otroke nad 3. letom starosti in ne vsebuje nobenih dišav. Vsebuje dva glavna blagodejna izvlečka, to sta izvleček šisandre in bisabolol, katera zelo negujeta in umirjata razdraženo kožo. Za zrelo kožo so prav tako primerne kreme kot za suho kožo, dodatno pri tej pa toplo priporočam oljni serum Angelic Monoi in pri vseh teh tipih še enkrat do dvakrat tedensko masko za obraz Friendly Blossom.

Mešan tip kože potrebuje več pozornosti pri negi. Ne smemo uporabljati agresivnih izdelkov po celem obrazu, torej izdelkov, ki so namenjeni predvsem mastni koži, ni dobro uporabljati po licih, kjer je koža suha, saj nam lahko tam kožo še dodatno izsuši. Priporočala bi obrazno vodico Joyfull Berries za cel obraz, zraven je lahko tudi vlažilna krema Kind Strawberry. Na T-predel daste najprej kreme malo manj, oziroma na lica, kjer je suh predel malo več. Če pa na licih izrazito suha koža, tudi po nanosu kreme Kind Strawberry, priporočam, da na tistem mestu dodate oljni serum Angelic Monoi ali pa kremno mazilo Lovely Gardenia. Možnost je pa tudi, da za cel obraz uporabite Lovely Gardenia in je daste na T-predel zelo malo. Še ena možnost, če je koža samo malo suha na licih, da ji zadostuje Kind Strawberry, je to dovolj. Če pa izrazito mastna na T-predelu, pa priporočam na tistem predelu oljni serum Happy Babassu. Porabi se ga zelo malo. Če izrazito mešan tip kože, je za čiščenje dobro kombinirati obe maski za obraz, kateri dobite v kompletu ceneje in posledično se vsake enkrat manj porabi. Če ni izrazito mastna na T-predelu, je pa suha na licih pa lahko tudi samo masko Friendly Blossom. Ali če je izrazito mastna na T-predelu, pa lahko uporabljate samo masko Caring Plants na tem predelu, lica pa izpustite, če na licih normalna do suha koža. Napisala sem veliko možnosti, vsak pa se sam odloči, katera kombinacija zveni najboljša. Za dodatna vprašanja pa kar pod Kontakt ;).

Ne smemo pa pozabiti na nego naših ustnic. Tukaj pa ne morem mimo izjemno negovalnega in hranilnega balzama za suhe ustnice Kissing Lips.

Torej ni vseeno, kaj damo na kožo, posebej če je koža usmerjena k določenemu tipu. Je pa res, da je lahko vsaka koža drugačna, zato je treba izdelke preizkusiti, da vidimo njihove učinke. Najboljši izdelki so pa naravni, da koži ne povzročijo še dodatnih tegob.

Shopping Cart
Scroll to Top

Prejmi kupon za 10% popusta!🤗

Prijavi se na brezplačne e-novice in prejmi ugodnosti v naši spletni trgovini in zanimivosti, ter resnice o zdravi koži in naravni kozmetiki. 🌞

Za pravilno delovanje tega spletišča se včasih na vašo napravo naložijo majhne podatkovne datoteke, imenovane piškotki. Sistemski piškotki, ki so nujni za delovanje, so že dovoljeni. Vaša izbira pa je, da dovolite ali zavrnete piškotke analitike in trženja, ki nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas. Preberi več